Båtlivet er tryggere med Båtførerprøven, men kanskje er tiden inne også for en praktisk båtprøve

Båtlivet er tryggere med Båtførerprøven, men kanskje er tiden inne også for en praktisk båtprøve
Av Waypoint Maritime • 23. May 2019

Aldri før har det vært så mange fritidsbåtulykker i Norge som i 2018. Tryg Forsikring vil nå ha obligatoriske kjøretimer i båt for alle som skal føre båter over 8 meter.

Vi har hatt obligatorisk båtførerprøve siden 2010 i Norge, men det har åpenbart ikke hatt noen effekt. Nå tar vi ett skritt til, og mener at alle som skal føre båt der man trenger båtførerbevis, også må ha et antall kjøretimer i båt samt en praktisk prøve.
Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring

Over 12.000 fritidsbåtulykker

Det er mer enn 900.000 fritidsbåter i Norge, og bare siden 2011 har antallet økt med over 150.000. I fjor registrerte forsikringsselskapene 12.219 skader på fritidsbåter. Antallet havarier utgjorde over halvparten av skadene. Sammenlignet med tall fra 2013 har antall havarier steget med over 50 prosent.

Norske forsikringsselskaper utbetalte nær 300 millioner kroner i erstatning etter havari med fritidsbåter i 2018.

– Utbetalingene har doblet seg på 15 år, og tallene fra i fjor er all time high. Aldri før har det vært så mange havarier med fritidsbåt i Norge, og aldri før har utbetalingene vært høyere, sier han.

Ulykker for over en halv milliard
Samlet ble det utbetalt erstatning for 540 millioner kroner etter fritidsbåtulykker i fjor. Mange av skadene skyldes grunnstøtninger, og det er ikke å komme forbi at den lange og varme sommeren i fjor medvirket til at mange kjøpte større og dyrere båter.

– Det er et paradoks at moderne båter ofte er utstyrt med avansert elektronikk som skal hjelpe føreren til sikker ferdsel på sjøen. Likevel havarerer norske fritidsbåter som aldri før. Det er også et tydelig tegn på at flere båtførere trenger mer opplæring, sier Irgens.

Ønsker lavere promillegrense
Minst ti av totalt 29 personer som omkom i fritidsbåt i 2017 var påvirket av alkohol, og de siste fem årene har vel 23 prosent av de omkomne i fritidsbåtulykker påvist alkohol i blodet, viser tall fra Sjøfartsdirektoratet.

Tryg har i lengre tid gått i bresjen for å senke alkoholgrensen til sjøs fra dagens 0,8 promille til 0,2.

– Vi er sikre på at en lavere promillegrense vil gi færre dødsfall til sjøs. Båtene er blitt raskere enn mange er vant til å håndtere, og kombinert med alkohol ser vi at mange får økt risikovillighet og lengre reaksjonstid. Altfor mange alvorlige båtulykker skyldes alkohol og ruspåvirkning, sier Irgens.

 

Dette blogginnlegget er hentet fra Tryg Magasinet

 

Følg med på vår kurskalender for å finne kurslokasjonen og kurstidspunkt som passer deg:

https://waypointmaritime.no/kurs/batforerproven

Om du ikke finner et kurs, ta kontakt eller følg oss på Facebook for å bli oppdatert når vi holder kurs nær deg.

Ship O' Hoi!

Mer å lese på

Løft blikket!

Løft blikket!

LØFT BLIKKET er en holdningskampanje med et mål om at alle som ferdes i båt skal bli flinkere til å ta mer bevisste valg, både for egen og andres sikkerhet. Ønsket er at LØFT BLIKKET- kampanjen kan være en vekker for båtfolk, og starten på en holdningse...

Les mer