Bruk flytevest!

Bruk flytevest!
Av Waypoint Maritime • 15. January 2020

Statistikken viser at 61% av de omkomne i fritidsbåtulykker ikke hadde på seg flytevest. Hvorfor er det slik?

Det er påbudt å bruke vest når en oppholder seg i fritidsbåter under 8 meter. Samtidig er det krav om vester til alle ombord i alle typer fritidsbåter - uansett størrelse. Vi vet at flytevester redder liv. Hvorfor er det da ikke flere som bruker dem? 

Forrige uke kom Sjøfartsdirektoratets rapport om fritidsbåtulykkene i 2019, og utfallet av disse. Siden 1.mai 2015 har det vært påbudt å ha på flyteutstyr i båter under 8 meter som er i fart, og likevel manglet over halvparten av de 28 omkomne i fjor flytevest. I fire av dødsulykkene er det uvisst om om flytevest ble brukt eller ikke (https://www.sdir.no/aktuelt/nyheter/28-personer-omkom-i-fritidsbatulykker-i-2019/). 

Seksjonssjef for fritidsfartøy i Sjøfartsdirektoratet, Petter Andre Søreng er ikke tvil om at bruk av flytevest kunne redusert antallet på omkomne i fritidsbåtulykker. En slik uttalelse alene burde være nok til at flere tar i bruk dette enkle og gode sikkerhetstiltaket. 

To av de vanligste årsakene til ulykker i fritidsbåt er fall over bord eller at båten kantrer. Ulykker med hurtiggående båter fører ofte til at personer om bord blir kastet ut i vannet, og i alle tre situasjoner er det kritisk at man har på seg flytevest.

Hva er egnet flyteutstyr - og hva skal jeg velge? 

Egnet flyteutstyr kan være flytevester, redningsvester eller oppblåsbare flytevester. 

Tradisjonelle flytevester er flyteplagg uten krage, formet som en vest. Med en flytevest får hodet ingen støtte, men den gir brukeren en oppreist stilling i vannet. Flytevester passer best for personer som kan svømme, eller som skal holde seg i nærheten av land. 

Redningsvester har en krage som hjelper en bevisstløs person å holde hodet over vannet. Disse vestene egner seg spesielt godt for barn eller andre som ikke er svømmedyktige. Hvis man skal ferdes langt fra land er det også lurt å velge redningsvest fremfor flytevest - uavhengig av dine svømmekunnskaper. 

Opppblåsbare flytevester er et tredje alternativ. Disse er utformet som jakker, eller vester, som festes over skulderen eller rundt halsen. Slike vester gir også en mer oppreist stilling i vannet og egner seg best for større barn og voksne som kan svømme. 

Det er viktig å være oppmerksom på at oppblåsbare flytevester i utgangspunktet skal blåses opp automatisk, men du skal også kunne blåse dem opp manuelt ved å dra i en snor eller blåse gjennom et munnstykke. Dette kan være vanskelig både for barn og voksne i en akutt og stresset situasjon. 

Husk også: 

1. Det er båtførerens ansvar for at barn under 15 år har på flytevest når båten er i fart. 
2. Flytevester skal være CE-merket. 
3: Personer som blir slept etter båten, eksempelvis på vannski, tube eller wakeboard, må også ha på flytevest. 
4. Velg riktig vest til riktig person, og husk å ta hensyn til vekt. Feil bruk av vesten kan føre til at den ikke virker som forventet. 
5. Sjekk vesten! Ta en rutinemessig sjekk over vesten, se etter slitasjer, at sømmene holder og at den ikke er "gått ut på dato". 


Ønsker du mer kunnskap? 

Waypoint Maritime holder et lærerikt båtførerkurs med dyktige og oppdaterte instruktører som har fokus på å formidle innholdet i læreplanen på en spennende og forståelig måte. Våre kurs har en varighet på 1 dag med avsluttende eksamen, og du kan velge mellom kveldskurs og helgekurs over store deler av landet. 

Vil du at vi skal komme til deg å holde kurs? Ta kontakt med oss på post@waypointmaritime.no // 55 33 07 00

Vår løpende oppdaterte kursoversikt finner du på https://waypointmaritime.no/kurs/batforerproven

 
Mer å lese på

Løft blikket!

Løft blikket!

LØFT BLIKKET er en holdningskampanje med et mål om at alle som ferdes i båt skal bli flinkere til å ta mer bevisste valg, både for egen og andres sikkerhet. Ønsket er at LØFT BLIKKET- kampanjen kan være en vekker for båtfolk, og starten på en holdningse...

Les mer