17.mai og kapproing på Vågen i Bergen

17.mai og kapproing på Vågen i Bergen
Av Waypoint Maritime • 23. May 2019

Kapproing på Vågen, en mer enn 170 år gammel tradisjon. Bildet er fra 17.mai komiteens Facebook side

Waypoint Maritime starter blogg - her på Båtførerbloggen vår ønsker vi å formidle båtlivets gleder, kunnskap om praktisk sjømannskap, om natur og miljø og om hva som rører seg langs vår langstrakte kyst. Vi vil formidle havnetips og har reportasjer fra ulike arrangementer og nyheter på båtfronten. Og selvsagt vil vi også fortelle om oss selv, om våre båtførerkurs og våre andre maritime kurs.

I Bergen har vi har akkurat lagt bak oss den varmeste 17.mai i manns minne, 24,3 grader viste termometeret på Florida.

For mange er 17.mai helgen er den første virkelig store båthelgen i året, selv om båtpussen gjerne starter i påsken.  I Vågen synes båtene i år å ligge ekstra tett og vi fikk filmet stemningen med en drone. Folk koser seg i båtene sine og det går stort sett fint for seg, men i år opplevde noen båteiere i forkant av nasjonaldagen at uvedkommende løsnet fortøyningen til noen båter ved Fisketorget. Den kjedelige hendelsen ble heldigvis oppdaget uten at det ble nevneverdige skader på båtene. 

Grunnlovsdagen 17. mai har i Bergen vært feiret mer eller mindre regelmessig, men med vekslende engasjement siden 1826. Etter hvert har feiringen utviklet seg til en årlig folkefest hvis make trolig bare kan oppleves på langt sørligere breddegrader. Ingen andre steder i Norge har nasjonalfølelsen gitt seg lignende begeistrede, omfattende og fantasifulle utslag.

17. mai-tradisjonene i Bergen har i årenes løp endret seg svært lite. I alle år hadde det for eksempel vært en sedvane at 17. mai-komiteen skulle ledes av en mann – inntil denne tradisjonen ble brutt 2007. Journalisten Lotte Schønfelder ble da den første kvinne som stod i spissen for feiringen. Noe gjevere enn dette formannsvervet kan knapt oppnås i Bergen. Eller som Bergensforfatteren Wiers-Jensen trolig ville ha sagt: «Høyere kan vi ikkje hipse hon!»

 

 

Vi håper vår Båtfører Blogg skal bli et sted hvor alle våre kursdeltakere på Båtførerprøven, deres familier og venner kan finne maritime fortellinger og interessant innhold for alle som er opptatt av Båtlivets Gleder.

Ved siden av våre båtførerkurs lørdag og søndag setter vi nå opp stadig flere Ekspresskurs som en kan ta etter jobb eller skole i uken.

Følg med på vår kurskalender for å finne kurslokasjonen og kurstidspunkt som passer deg:

https://waypointmaritime.no/kurs/batforerproven

Om du ikke finner et kurs, ta kontakt eller følg oss på Facebook for å bli oppdatert når vi holder kurs nær deg.

 

Ship O Hoi! 

Mer å lese på

Løft blikket!

Løft blikket!

LØFT BLIKKET er en holdningskampanje med et mål om at alle som ferdes i båt skal bli flinkere til å ta mer bevisste valg, både for egen og andres sikkerhet. Ønsket er at LØFT BLIKKET- kampanjen kan være en vekker for båtfolk, og starten på en holdningse...

Les mer