Waypoint Maritime logo
Artikler

Artikler

BåtførerprøvenMaritime kurs

17.mai og kapproing på Vågen i Bergen

Kapproing på Vågen, en mer enn 170 år gammel tradisjon. Bildet er fra 17.mai komiteens Facebook side

28 personer omkom i fritidsbåtulykker i 2019

En fersk rapport fra Sjøfartsdirektoratet ble gjort tilgjengelig idag, og resultatet er nedslående. Sommeren 2019 bød på mange alvorlige ulykker, og flere omkom i juli og august enn i hele første halvår til sammen.

Bedriftsinternt Båtførerkurs på Kokstad hos ABB/Aibel

Bedriftsinternt Båtførerkurs for de ansatte er et nyttig og flott tiltak som flere organisasjoner burde forsøke. Kunnskap om å ferdes trygt på sjøen og kunne manøvrere og navigere en båt langs vår flotte kyst er ikke direkte relatert til hva de ansatte trenger for å utføre jobben sin til daglig.

Bruk flytevest!

Statistikken viser at 61% av de omkomne i fritidsbåtulykker ikke hadde på seg flytevest. Hvorfor er det slik?

Bømlo Brannvern kurser seg for ny brannbåt

Båtbrann: Deler av bryggen og 6-7 båter gikk med i brannen ved Steganeset på Bømlo natt til torsdag 11.april 2019. FOTO: BØMLO BRANN OG REDNING

Båtførerkurs m/ eksamen

Lengter du etter sommer på sjøen? Hvorfor være passasjer når du kan kjøre selv.

Båtførerprøven - rett hjem i egen stue

Som følge av det pågående koronautbruddet i Norge og stengte utdanningsinstitusjoner har Waypoint Maritime satset på nettkurs og webinarer for båtførerprøven. Nå får du alle forberedelsene du trenger til eksamen, inkludert en av våre dyktige instruktører, rett hjem i egen stue

Båtførerprøven eller Fritidsskipper-sertifikat?

Er du usikker på hvilke kvalifikasjoner som kreves av deg som båtfører? Vi forklarer deg forskjellene mellom de ulike sertifikatene.

Båtlivet er tryggere med Båtførerprøven, men kanskje er tiden inne også for en praktisk båtprøve

Aldri før har det vært så mange fritidsbåtulykker i Norge som i 2018. Tryg Forsikring vil nå ha obligatoriske kjøretimer i båt for alle som skal føre båter over 8 meter.

Flytevest kan være direkte drukningsfarlig for barnet ditt!

Flytevest er ikke det samme som redningsvest. I mange tilfeller kan flytevesten tvert i mot være en falsk trygghet. Opphold deg derfor alltid nært barnet ditt når det bruker flytevest, slik at du kan gripe hurtig inn om det oppstår en situasjon der barnet ditt får hodet under vann.

Fokus på sikkerhet under tidenes båtsommer.

Med rekordsalg av fritidsbåter, og oppfordring til norgesferie, tyder alt på at det går mot tidenes båtsommer. Da er det ekstra viktig å ha fokus på sikkerhet.

Forvirring om styrbord og babord fører til ulykker - folk kjenner ikke vikepliktsreglene

Det er fint med høyre og venstre når man er alene ombord. Men hva når en er flere ombord og ikke alle nødvendigvis sitter samme veien. Hva blir da høyre og venstre? På samme måte som regnskapsførere må holde rede på debitt og kredit, må en kreve at Båtførere kan sin styrbord og babord.

Gratis Forberedende Nettkurs i Båtførerprøven

Gratis Forberedende Nettkurs i Båtførerprøven når du tar Båtførerkurs hos Waypoint Maritime.

Høy fart, promille og mørket tar livet av menn på sjøen

Heldigvis har det aldri vært færre som omkommer ved ulykker i fritidsbåt. Så langt i år har ni personer omkommet, det er det laveste tallet Sjøfartsdirektoratet har registret.

Løft blikket!

LØFT BLIKKET er en holdningskampanje med et mål om at alle som ferdes i båt skal bli flinkere til å ta mer bevisste valg, både for egen og andres sikkerhet. Ønsket er at LØFT BLIKKET- kampanjen kan være en vekker for båtfolk, og starten på en holdningsendring på og ved sjøen.

Mange båtførere kan ikke nok om Sjømerker og navigering

Ketchen Popoff, nærmer seg Concarneau havn og passerer mellom bøyene ved inngangen til havnen, mens en nærliggende tråler i bakgrunnen seiler rundt den røde bøyen.

Modige Greta seiler til FNs Klimakonferanse i New York

Igjen viser modige Greta ve£i, eller skal vi si setter kurs - kurs for en bærekraftig framtid.

Regjeringen innfører krav om høyhastighetsbevis

Fra våren 2023 må du ha høyhastighetsbevis for å føre fritidsbåter som kan oppnå en fart på 50 knop. Sjøfartsdirektoratet starter nå sitt arbeid med regelverket

Regjeringen innfører årsgebyr for fritidsbåter

Fra 01.januar 2021 innføres det et årsgebyr for alle fritidsbåter over 7 meter som er registrert i NOR.

Sjøfartsdirektoratet snur barnehager får drive sjøvettopplæring

Barna i Bergstø Barnehage kan fortsette å bruke sjekten sin til sjøvettopplæring, fiske, søppelrydding på holmen de har "adoptert" og overnatting på lavo-øya Foto: Bergstø Barnehage.

Sjøvettreglene!

Waypoint Maritimes visjon er å skape trygghet på sjøen. Et minimum av kunnskap er nødvendig for å ferdes trygt til sjøs, både for en selv og for dem som er ombord i båten. Har du kunnskap har du også de beste forutsetninger for å nyte gleden det er å føre et fritidsfartøy, og du skaper sikkerhet og trygghet som er viktig for deg selv, dem du har med deg og omgivelsene dine.

Skipper på egen båt

Hvis du ønsker å føre fritidsbåt med skroglengde fra 15 meter inntil 24 meter må du ha et fritidsskippersertifikat (D5L).

Sommerseilas

Waypoint Maritime har gleden av å tilby tidenes seiltur mens du tar fritidsskippersertifikatet. Kurset avholdes ombord i Gurine, en av Norges flotteste treskuter. Kurset og seilasen går over seks dager. I tillegg til en fantastisk opplevelse får du også fritidsskippersertifikatet i løpet av de seks dagene.

Tall Ship Races Bergen 21.-24. juli 2019 - Skutefesten inntok byen for femte gang

Bergen har en lang tradisjon som vertskap for offentlige og internasjonale arrangementer, noe som har gitt byen et godt rykte som vertskapsby for The Tall Ships Races. Seilskutene som lå til kai ved Bryggen er blant verdens største og vakreste, og denne sommeren deltok 59 skuter fra 18 nasjoner.

Ti tips for en sikker sommer på vannscooter.

Skal du kose deg på vannscooter i sommer? Her får du noen tips og råd på veien slik at det skal bli en sikker fornøyelse.

Stort sett forbinder vi opphold i og ved vannet med noe hyggelig: Sol og sommer, bading, sjøsprøyt, hvite seil, tøffende snekker, tålmodig fiske i en elv, osv. Men vann kan også være farlig. Hvert år omkommer mennesker i forbindelse med bruk av fritidsbåt, bading eller på isen. Derfor er viktig at du vet hva du skal gjøre for å hindre at farlige situasjoner oppstår. Like viktig er det å vite hvordan du skal opptre dersom

Valg av båt avhenger av hvordan den skal brukes, hvor den skal brukes, og hvem som skal bruke den. Båten må bare brukes i farvann og under værforhold den er beregnet for, og båtføreren må ha nødvendig ferdighet i å føre båten. Bruk ikke større motor enn båten er godkjent for. Barn/ungdom under 16 år må aldri bruke store eller hurtige båter alene. Det skal god øvelse til å føre en rask båt uten fare for ulykke. Alle fritidsbåter satt på markedet i EØS området etter juni 1998 skal være CE merket, med alt det innebærer (Fritidsbåtforskriften). Blant annet skal det være oppgitt totalt tillatt last og det farvann, vind og bølger båten er beregnet for.

De aller fleste nordmenn har et forhold til sjø og vann. Båtlivet er preget av stor frihet, men det finnes likevel regler for å unngå skade på mennesker, miljø og materielle verdier. Reglene er utarbeidet blant annet på grunnlag av erfaringer etter inntrufne ulykker og nestenulykker. Dette heftet gir deg oversikt over de viktigste elementene i regelverket.

Sjømannskap er et begrep som forteller noe om din evne til å håndtere båt og mannskap. Dette krever både kunnskap og trening, og er en læringsprosess som varer livet ut. Jo grundigere du setter deg inn i forhold som har med sjø og båtliv å gjøre, og jo oftere du praktiserer det, desto flinkere blir du. Ta godt vare på fritidsbåten, hold den i sjødyktig stand, og ha "style" om bord. Da har du noe å være stolt over, og noe som andre verdsetter! Ta ditt bidrag til trivsel på sjøen alvorlig. Bruk naturen med vett og forstand, og sørg for at denne verdifulle ressursen varer lenge.

Relatert innhold
Båtførerprøven

Båtførerprøven er en obligatorisk teoretisk prøve for førere av mindre fritidsbåter i Norge. Prøven tar for seg grunnleggende sjømannskap, lover og regler, navigasjon og kartlesing.

Fritidsskipperkurs D5L

Vi har utviklet et kurs som skal gi deltagerne god praktisk forståelse av manøvrering, navigasjon, teknologi og sikkerhet.

Vi kommer til deg!

Driver du en organisasjon, idrettslag eller forening? Kunne du tenkt deg å avholdt båtførerkurs for dine medlemmer? Vi har muligheten å avholde kurs lokalt hos dere. Vi kan tilby redusert pris på blant annet båtførerprøven samt kick back pr kursdeltaker.