Stort sett forbinder vi opphold i og ved vannet med noe hyggelig: Sol og sommer, bading, sjøsprøyt, hvite seil, tøffende snekker, tålmodig fiske i en elv, osv. Men vann kan også være farlig. Hvert år omkommer mennesker i forbindelse med bruk av fritidsbåt, bading eller på isen. Derfor er viktig at du vet hva du skal gjøre for å hindre at farlige situasjoner oppstår. Like viktig er det å vite hvordan du skal opptre dersom
Valg av båt avhenger av hvordan den skal brukes, hvor den skal brukes, og hvem som skal bruke den. Båten må bare brukes i farvann og under værforhold den er beregnet for, og båtføreren må ha nødvendig ferdighet i å føre båten. Bruk ikke større motor enn båten er godkjent for. Barn/ungdom under 16 år må aldri bruke store eller hurtige båter alene. Det skal god øvelse til å føre en rask båt uten fare for ulykke. Alle fritidsbåter satt på markedet i EØS området etter juni 1998 skal være CE merket, med alt det innebærer (Fritidsbåtforskriften). Blant annet skal det være oppgitt totalt tillatt last og det farvann, vind og bølger båten er beregnet for.
De aller fleste nordmenn har et forhold til sjø og vann. Båtlivet er preget av stor frihet, men det finnes likevel regler for å unngå skade på mennesker, miljø og materielle verdier. Reglene er utarbeidet blant annet på grunnlag av erfaringer etter inntrufne ulykker og nestenulykker. Dette heftet gir deg oversikt over de viktigste elementene i regelverket.
Sjømannskap er et begrep som forteller noe om din evne til å håndtere båt og mannskap. Dette krever både kunnskap og trening, og er en læringsprosess som varer livet ut. Jo grundigere du setter deg inn i forhold som har med sjø og båtliv å gjøre, og jo oftere du praktiserer det, desto flinkere blir du. Ta godt vare på fritidsbåten, hold den i sjødyktig stand, og ha "style" om bord. Da har du noe å være stolt over, og noe som andre verdsetter! Ta ditt bidrag til trivsel på sjøen alvorlig. Bruk naturen med vett og forstand, og sørg for at denne verdifulle ressursen varer lenge.