Waypoint Maritime logo
Nettkurs - Båtførerprøven

Nettkurs - Båtførerprøven

Vårt populære nettkurs i Båtførerprøven tar deg gjennom pensum på en lett og forståelig måte. Kurset inneholder forklarende videoer, 20 kontrollspørsmål og en avsluttende tentamen med totalt 50 oppgaver.

Waypoint Maritime er et ledende kompetansesenter for maritim utdanning, og vi er glade for å også kunne tilby nettkurs til våre deltakere. Dette gir deg sjansen til å forberede deg godt hjemme før kursdagen, men er også ment som et ekstra supplement for dem som ønsker å ta båtførerprøven som privatist. 

Nettkurset har samme fokus som våre dyktige instruktører - å formidle innholdet i læreplanen på en lett, lærerik og forståelig måte. Kurset og oppgavene består av de samme modulene som du vil finne i pensum: 

1. Sjømannskap
2. Lover og regler 
3. Navigasjon og kartlesing 
4. Spesielt viktige emner 


Spesielt viktige emner er en oppsummering av det viktigste fra emne 1-3. Dette er kunnskap som kandidatene må ha for å kunne føre en båt med et minimum av sikkerhet. Spørsmål fra del fire, spesielt viktige emner, vil under båtførerprøven vektlegges mer enn spørsmål fra de andre emnene.

Merk at eksamensavgift på kr 813,- må betales til Båtførerregisteret før man avlegger eksamen. Denne avgiften dekker også utstedelse av ditt båtførerbevis. 


Hvem trenger et båtførerbevis? 

Dersom du er født etter 01.01.1980 og skal føre en fritidsbåt med lengde over 8 meter eller med motor større enn 25 hk, vil du behøve et båtførerbevis. Båtførerbeviset er et bevis som lar deg føre fritidsbåt opptil 15 meters lengde (49,21 fot) innenfor Norges grenser, uten ytterligere begrensninger. 

Båtførerprøven kan avlegges fra fylte 14 år, mens båtførerbeviset blir utstedt ved fylte 16 år.


Hvorfor er det viktig med båtførerbevis? 

Et minimum av kunnskap er nødvendig for å ferdes trygt til sjøs, både for deg selv og for de som er med deg i båten. Sjøfartsdirektoratet oppfordrer derfor alle som skal føre fritidsbåt til å ta båtførerprøven, uavhengig av om du er født før eller etter 1980. Personer født før 1980 er fritatt for kravet om båtførerbevis, og kan føre båter med lengde opptil 15 meter uten å måtte vise til et kvalifikasjonsbevis.

Under båtførerprøven testes kunnskaper innen sjømannskap, navigasjon, sjømerker, håndtering av nødsituasjoner og regler som gjelder til sjøs. Ved å bestå båtførerprøven får du bekreftelsen på at du har denne kunnskapen – båtførerbeviset.

Med båtførerbeviset kan du også oppnå rabattordninger hos enkelte forsikringsselskap ved forsikring av båten din. Skulle du være uheldig å komme ut for en ulykke, vil din forsikringsutbetaling kunne bli avkortet om du ikke har påkrevd båtførerbevis. Dersom du låner bort båten din til andre, er det du som er ansvarlig for at fører av båten har båtførerbevis.